RSS
piątek, 12 czerwca 2009
Czekoladowo-orzechowo-dżemowa babka

 

Babka

Jak ta Pani powstała? No właśnie... siedziałam przed komputerem i nagle padło mnie olśnienie "upiekłabym coś!"
chcica, to chcica, więc zaraz otworzyłam wszystkie szufladki w mózgu i zabrałam się do zbierania produktów na "cokolwiek".

Trochę inna od babek olejowych, które robie zawsze bo mało oleju, bałam się że będzie zasucha, dodałam wody gazowanej, a w planach i tak miałam przełożenie dżemem.. no i wyszła super:)

 

Robiłam w małej rynience z połowy przepisu.

Składniki:

4 jajka

szklanka cukru

1,2 szklanki mąki

1,2 łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek oleju

4 łyżki wody gazowanej

7 orzechów włoskich

150g-200g brzoskwiniowego lub morelowego dżemu/marmolady

pare łyżeczek kakao (sypałam aż ciasto uzyskało satysfakcjonujący mnie odcień)

kilka kropelek dowolnego aromatu (dałam śmietankowy, ale przy dodatku kakao, chyba jest niekonieczny)

 

Dodatkowo na wierzch:

trochę masła, trochę czekolady, 4 orzechy włoskie :)

 

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem, dosypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, dalej ucierać.

Dodać olej, wodę, kakao, ewentualnie aromat. Pokruszyć drobno obrane orzechy, dodać do ciasta, wymieszać

Na wytłuszczoną i obsypaną bułką tartą blaszkę wylać ciasto.

Piec w temperaturze ok 170-180 stopni do suchego patyczka. (35-45 minut)

Gęsty dżem podgrzałam w garnuszku z 3 łyżkami wody, aby zmienił konsystencję.

Wystudzone ciasto, rozkrajamy wzdłuż i smarujemy dżemem/marmoladą, składamy i sklejamy.

Robimy polewę z masła i czekolady w kąpieli wodnej, robiłam na oko, dość mało masła, dzięki czemu polewa była bardzo gęsta, nie spłynęła i zaschnęła w ładną grubą chrupką skorupkę :) Polewamy ciasto, sypiemy na lepką polewę pokruszone orzeszki, czekamy aż zastygnie i gotowe!

Po paru godzinach ciasto "złapie" marmoladę, i będzie bardziej wilgotne, bo wcześniej faktycznie może być lekko suche.

Babka2

 

Uwaga- stosowanie się do moich rad i przepisów (które rzadko kiedy są sprawdzone) jest niebezpieczne, a więc... - robicie to na własną odpowiedzialność! :D


23:59, latagal
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 08 czerwca 2009
Witam :)

Cześć, nazywam się Agata i mam 16 lat.

Z zamiłowaniem wiercę się w kuchni, to coś piecząc, o gotując. Zwykle są to improwizacje, dażę sympatią kuchnie, ale niestety bez wzajemności, jednak mnie to nie zniechęca, może kiedyś mnie polubi :)

Nałogowo śledzę moje ulubione kulinarne blogi, które niedługo znajdą się w linkach, durszlaka, na który już się wepchałam. Choć nie wiem czy to tak wypada, od początku z moimi nieurodzajami :)

Po za tym, co jest dość istotne, wciąż jestem na diecie, gdyby nie to, zapewne piekłabym codziennie, choć i tak większość wypieków muszę roznosić po rodzinie i znajomych, bo domownicy.... jakoś tak, średnio przepadają za słodkimi wypiekami w przeciwieństwie do mnie :)

Pozdrawiam, Agata.

13:16, latagal
Link Komentarze (6) »
1 , 2 , 3
 


Sezon Truskawkowy 2009