RSS
sobota, 03 kwietnia 2010
Wesołych Świąt! / Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

Zdrowych, radosnych Swiat Wielkiej Nocy,

suto zastawionych stolow, duzo wody w poniedzialek,

bogatego zajaca i jak najmilszych spotkan w gronie przyjaciol i rodziny.


A o to mazurek, pierwszy w moim życiu, nie wiem jak smakuje ale jego wygląd i fakt skąd pochodzi (z moichwypieków ;) ) wskazuje na to, że będzie baaardzo dobry:)

Cytując Dorotę:

"Składniki na ciasto kruche:

  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm(blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto - wałeczki wokół, itp., jeśli lubicie. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Składniki na masę pomarańczową:

  • 4 pomarańcze (średniej wielkości)
  • 1 cytryna
  • 30 dag cukru (cukier regulujemy wg kwaśności pomarańczy)
Ponadto:
  • 60 g masy marcepanowej

Pomarańcze i cytrynę umyć bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzeć z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obrać i wyrzucić (nadałaby ona masie goryczki, której nie chcemy). Usunąć pestki. Obrane cytrusy zmiksować foodprocesorem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części).

Zmiksowane cytrusy zasypać cukrem i gotować około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje.

Na upieczony spód zetrzeć na dużych oczkach marcepan, porozkładać równomiernie. Wszystko pokryć gorącą masą pomarańczową, wyrównać. Ozdobić mazurek ozdobami z marcepanu i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Kandyzowane plasterki pomarańczy:

  • 2 pomarańcze
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce."


Użyłam więcej masy marcepanowej pod masę pomarańczową, oraz ozdabiałam suszoną skórką pomarańczy, orzechami włoskimi oraz masą marcepanową :)


18:25, latagal
Link Komentarze (5) »


Sezon Truskawkowy 2009