Blog > Komentarze do wpisu
Sernik na piernikowym spodzie

Przez konsumujących nazwany fantastycznym :) Mnie smakował, lecz nie był niesamowitością dla mych kubków smakowych, był czymś innym, nowym doświadczeniem smakowym. Zrobiony na zadużej tortownicy. Znaleziony u Liski, lecz u mnie nie puszysty, lecz kremowy, z quarka, na spodzie ze złotokłosych, na pewno warty popełnienia :)


"Sernik na piernikowym spodzie
Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja) (u mnie złotokłose)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego) (u mnie quark)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej) (dałam łyżeczke tartej i łyżeczke suszonej)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej
Sernik na piernikowym spodzie


Spód:
250 g ciasteczek kruchych (mogą to być ciasteczka typu Digestive np. marki Lu albo biszkopty, ciasteczka petit beurre lub dowolne ich kombinacja)
100 g masła
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika

Masa:
500 g białego twarogu (zmielonego)
160 g cukru pudru
4 jajka
1 łyżka tartej skórki pomarańczowej (lub 1 łyżeczka suszonej) (U mnie pół na pół)
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy (używam cukru Kotanyi)

Polewa
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka skórki pomarańczowej (suszonej) lub 1 łyżka świeżej (u mnie pół na pół)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

do posypania: tarta gałka muszkatołowa

Spód:
Ciasteczka wsypać do torebki i rozwałkować wałkiem lub pokruszyć w malakserze. Dodać pokrojone masło i zagnieść ciasto - będzie miało konsystencję lekko klejącej bułki tartej.
Tortownicę o srednicy 18-20 cm wyłożyć folią aluminiową, boki delikatnie posmarować masłem.
Spód i boki dokładnie wylepić pokruszonymi ciasteczkami - chodzi o to, żeby brzeg był wysoki.
Wstawić do lodówki na 30 minut, a w tym czasie przygotować masę:

Masa:
Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 jajku, skórkę pomarańczową, wanilię, przyprawę do piernika i budyń.
Wyjąć z lodówki tortownicę, wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić sernik.
Piec 45-50 minut.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do wystygnięcia.

Polać polewą (wszystkie składniki polewy wcześniej dokładnie wymieszać) i dopiekać kolejne 12-15 minut.
Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!"

sobota, 27 marca 2010, latagal

Polecane wpisy

  • Muffiny korzenne z jabłkami i cynamonem

    Czas na powrót, bez gdybania, nie wolno zaniedbywać kulinarnych notatek. Szkoła, internat zjadają cały czas, ale mimo tego jeszcze czasem stukam drzwiczkami pie

  • Wesolutkich Świąt!

    Tak dawno nie pisałam, wypieków do wstawienia sporo, a mi poprostu brakuje wciąż czasu. Na szczęście przerwa świąteczna już trwa, czas żeby przystopować, pomyśl

  • Światowy Dzień Pluszowego MISIA :)

    W krótce, bo już 25 listopada będziemy obchodzić dzień pluszowego misia. Nie wiem jak wy, ale ja napewno tego dnia wyściskam swoją ukochaną przytulankę jeszcze

Komentarze
2010/03/27 17:25:39
Piekłam ten sernik i niezmiernie mi smakował :) Idealnie Ci wyszedł :)
-
ugotujmy
2010/03/27 23:51:05
sernik i piernik
to dla mnie połączenie niezwykłe
niezwykle smaczne


Sezon Truskawkowy 2009