Blog > Komentarze do wpisu
Piernik na Guinnessie

Ku przekorze... skoro teraz wstawiam na bloga pierniki, to kiedy doczekamy się mazurków? w listopadzie?! ;) Znaleziony u Dorotus. Tylko miejscami tak czarny jak u niej, w większości miał kolor taki jak tu. Jakby łaciaty? Wyglądał trochę na zakalca, ale uwierzcie, że nim nie był :) A komenatrze mówiły, że będzie czarny, gorzkawy, a komentarze mówiły... no właśnie bardzo dużo, i to niekoniecznie zbyt dobre rzeczy, tzn. kierowały ten piernik na drogę "mi nie odpowiadających", aczkolwiek myliły się.

Miałam problem z wyborem piernika, chciałam coś równie przepysznego, jak mój zeszłoroczny, na który zgubiłam przepis, gdy w końcu się zdecydowałam, upieczony w keksówce, postanowiłam przełożyć dżemem malinowym z dodatkiem galaretki malinowej.

Wyszedł niesamowity! Oblany z wierzchu czekoladą, posypany orzechami włoskimi i skórką pomarańczową. Odpowiednio słodki, wilgotny, genialny. Dorota jak zwykle miała racje :)


Cytuję:

"Składniki:

  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/4 łyżeczki imbru
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.

W większej misce ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka), cukier, melasę, olej do gładkości (można mikserem). Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia sie składników).

Formę kwadratową o boku 20 do 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić."

Ode mnie: piec w keksówce dłużej niż podaje przepis, ok. 15-20 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem, ja w swoim piekarniku musiałam dłużej.

Po przestudzeniu przekroić wzdłuż, podgrzać dżem malinowy w małym garnuszku, dosypać do niego ok. 2-3  łyżki galaretki malinowej (zależnie od ilości dżemu) mieszać do rozpuszczenia galaretki, posmarować ciasto, złożyć, odstawić polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać czym się chce.
Smacznego ;)


sobota, 27 marca 2010, latagal

Polecane wpisy

  • Wesołych Świąt! / Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

    Zdrowych, radosnych Swiat Wielkiej Nocy, suto zastawionych stolow, duzo wody w poniedzialek, bogatego zajaca i jak najmilszych spotkan w gronie przyjaciol i rod

  • Wesolutkich Świąt!

    Tak dawno nie pisałam, wypieków do wstawienia sporo, a mi poprostu brakuje wciąż czasu. Na szczęście przerwa świąteczna już trwa, czas żeby przystopować, pomyśl

  • Światowy Dzień Pluszowego MISIA :)

    W krótce, bo już 25 listopada będziemy obchodzić dzień pluszowego misia. Nie wiem jak wy, ale ja napewno tego dnia wyściskam swoją ukochaną przytulankę jeszcze



Sezon Truskawkowy 2009