Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny korzenne z jabłkami i cynamonem

Czas na powrót, bez gdybania, nie wolno zaniedbywać kulinarnych notatek.

Szkoła, internat zjadają cały czas, ale mimo tego jeszcze czasem stukam drzwiczkami piekarnika. Na trochę przyjemności trzeba zawsze znaleźć czas.

Mam zaległości... oj wielkie, mam zdjęcia wypieków, na których nie mam pojęcia skąd wzięłam przepisy, których !nie zapisałam!. Mam i wspomnienia za smakami, których nie sfotografowałam. Jednak teraz, wrzucę to co siedzi w koputerze i chyba już dawno przestało się łudzić, że kiedyś opuści folder "Ciasta". Muffinki od Dorotus, pieczone jescze przed srogą zimą? w tle widać tylko szron na trawie no cóż... pamiętam tyle, były bardzo smaczne, chrupiące, zawiezione do internatu, gdzie również wychwalone. Na przepisach Dorotus, raczej nie można się zawieść.


Cytując Dorotę:

"Składniki na 12 muffinek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki razowej
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki)
  • 3 łyżki roztopionego masła (około 45 g)
  • 1 jajko
  • 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

Na posypkę:

  • 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • kilka łyżek cukru demerara

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, dodając jabłka. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać orzechami i cukrem demerara.

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce."

O ile się nie mylę dałam więcej mąki razowej, kosztem pszennej, i jak wszystko co ma cynamon i jabłka, bardzo mi sakowały. Polecam.

sobota, 27 marca 2010, latagal

Polecane wpisy

  • Wesołych Świąt! / Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

    Zdrowych, radosnych Swiat Wielkiej Nocy, suto zastawionych stolow, duzo wody w poniedzialek, bogatego zajaca i jak najmilszych spotkan w gronie przyjaciol i rod

  • Sernik na piernikowym spodzie

    Przez konsumujących nazwany fantastycznym :) Mnie smakował, lecz nie był niesamowitością dla mych kubków smakowych, był czymś innym, nowym doświadczeniem smakow

  • Światowy Dzień Pluszowego MISIA :)

    W krótce, bo już 25 listopada będziemy obchodzić dzień pluszowego misia. Nie wiem jak wy, ale ja napewno tego dnia wyściskam swoją ukochaną przytulankę jeszcze



Sezon Truskawkowy 2009