Blog > Komentarze do wpisu
Imbirowa tarta z brzoskwiniami

Tarta z moimi modyfikacjami, z przepisu Bajaderki, znaleziona u Dorotus jako "rustykalna tarta z jabłkami". Jak wspomina Dorotka, kruchutka, delikatna, wszystkim smakowała. A jako, że w mojej rodzinie nikt nigdy nie piekł jeszcze tart, każdy chciał dokładkę "owocowej pizzy", moooooocno imbirowej "owocowej pizzy".

darmowy hosting obrazków

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki

Składniki na nadzienie:

  • Kilka brzoskwiń nie obranych, w plasterkach, ułożonych tak, i w ilości takiej aby dokładnie pokryć wierzch tarty.
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ok łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła (niechcący podobnie jak Dorotka, zapomniałam o nim, ale wszystko wyszło ok)

Ponadto:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu morelowego (nie dawałam)

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, i imbirem posypać brzoskwinie, wymieszać, połowę zostawić.  Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę.

Rozwałkowane ciasto posypać bułką tartą, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć brzoskwinie, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać resztą cukru z imbirem i cynamonem.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut,(ja piekłam ok 20-30 minut)  ciasto  musi być złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe  brzoskwinie. (pominęłam) Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

*Dodatkowo posypałam swoją tartę przed pieczeeniem, z wierzchu suszoną skórką z cytryny, była jeszcze bardziej aromatyczna :)


poniedziałek, 14 września 2009, latagal

Polecane wpisy

  • Wesołych Świąt! / Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

    Zdrowych, radosnych Swiat Wielkiej Nocy, suto zastawionych stolow, duzo wody w poniedzialek, bogatego zajaca i jak najmilszych spotkan w gronie przyjaciol i rod

  • Sernik na piernikowym spodzie

    Przez konsumujących nazwany fantastycznym :) Mnie smakował, lecz nie był niesamowitością dla mych kubków smakowych, był czymś innym, nowym doświadczeniem smakow

  • Piernik na Guinnessie

    Ku przekorze... skoro teraz wstawiam na bloga pierniki, to kiedy doczekamy się mazurków? w listopadzie?! ;) Znaleziony u Dorotus . Tylko miejscami tak czarny ja

Komentarze
2009/09/15 13:11:28
A ja też mogę kawałeczek tej owocowej pizzy?
-
nemisiek
2011/07/06 22:16:22
Mniam! Musiała być pyszna!


Sezon Truskawkowy 2009